Miód gryczany

Gryka

Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki kwitnących w lipcu i sierpniu. Jest to letni miód niezwykle aromatyczny o ostrym lekko piekącym smaku W stanie płynnym miód gryczany ma barwę brunatną z lekko czerwonawym odcieniem. Krystalizuje bardzo powoli niejednolicie stając się nieco jaśniejszym.

Smak tego cennego miodu jest ostry, lekko piekący a jednocześnie słodki i charakterystyczny dający łatwo odróżnić od innych miodów odmianowych. Nawet niewielka domieszka nektaru lipy jest łatwo wyczuwalna w innych miodach.

Miód gryczany z uwagi na swoje szczególne właściwości znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Oddziałuje niezwykle korzystnie na serce oraz układ krążenia szczególnie na problemy o podłożu miażdżycowym. Zauważono jego korzystną rolę jako środek ochraniający i odtruwający wątrobę.