Miód pszczeli jest wysoko cenionym środkiem leczniczym od wielu wieków. Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach miodu występują w dokumentach sprzed 4000 lat. Miód z powodzeniem w lecznictwie wykorzystywali starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Lecznicze właściwości miodu znali również Żydzi o czym można przeczytać w Talmudzie. W tym miejscu należy wspomnieć o Hipokratesie, który był nazywany ojcem medycyny i stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół oraz stanach gorączkowych. Miód głęboko zakorzenił się w medycynie ludowej a informacje o jego leczniczych właściwościach przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Miód stosowany jest w chorobach układu oddechowego, układu krążenia, układu pokarmowego oraz chorób skóry. Zastosowanie odpowiedniej dla danego rodzaju schorzenia odmiany miodu będzie miało istotny wpływ na przeprowadzaną terapię. Jednak aby miód mógł wspomagać leczenie chorób nie może być zafałszowany ani przegrzany oraz powinien być dojrzały.
Dawkowanie miodu:
- dzieci 2-6 lat – 20g dziennie
- dzieci 6-12 lat – 40 g dziennie
- dorośli – 70-100 g dziennie
Rodzaj | Działanie |
wielokwiatowy |
|
rzepakowy |
|
gryczany |
|